tiistai 1. lokakuuta 2013

Kiire aiheuttaa sisäilmahaittoja


Ihminen viettää 90 % ajastaan rakennuksen sisällä, minkä takia sisäilmalla on suuri merkitys ihmisen terveydelle. Yhden luonnonlain mukaan lämpimissä ja kosteissa olosuhteissa mikrobitoiminta lähtee käyntiin. Tämä luonnonlaki tulee pitää mielessä silloin, kun rakennetaan ja korjataan rakennuksia.
 
Hyvä esimerkki lämmön ja kosteuden vaikutuksesta ovat syksyllä esiin kasvavat sienet. Sieni itsessään on itiöiden emä, joka tuottaa runsaasti elinkelpoisia itiöitä. Kun sieni kuihtuu pois, jäävät itiöt maahan odottamaan seuraavaa syksyä ja taas kierto alkaa uudelleen.

Nykyisin rakennetaan kiireellä ja siitä on tullut tärkeä käsite, ihmisen luoma laki. Tämän seurauksena olemme unohtaneet tai laiminlyöneet luonnonlain ja siksi rakennuksiin kehittyy jo alkuvaiheessa kosteus- ja mikrobivaurioita.
 
Miten nykyiseen tilanteeseen on sitten päädytty? Virallistenkin ohjeiden mukaan esimerkiksi uuden betonirakenteen suhteelliseksi kosteudeksi on määritelty RH 85 % ja pinnassa RH 75 % jonka jälkeen rakenne voidaan pinnoittaa. Sääntö mahdollistaa kosteus- ja mikrobivaurioiden syntymisen etenkin, jos sitä noudatetaan vanhan betonin kuivattamisen yhteydessä. Jos unohtaisimme kiireen ja antaisimme rakenteen kuivua tasapainokosteuteen, kunnioittaisimme luonnonlakia.

Kaikki luonnossa esiintyvät mikrobit eivät ole haitallisia, mistä penisilliini on hyvä esimerkki. Kun sekä hyödyllisten että haitallisten mikrobien saatavilla on runsaasti ravintoa, niiden kesken ei synny kilpailua. Rakennusmateriaalien pinnalla on vain vähän ravintoa, jolloin syntyy taistelu elämästä ja mikrobit alkavat tuottaa aineenvaihdunnan tuotteena myrkyllisiä kaasumaisia aineita. Tästä taistelusta kärsii myös ihminen, joka hengittää epäpuhdasta sisäilmaa kosteusvaurioisen rakennuksen sisällä.

Tämäkö oli liian tehokkaan rakentamisen tarkoitus? Meidän kaikkien, jotka olemme tekemisissä rakentamisen ja korjaamisen kanssa, tulee palauttaa asiat tärkeysjärjestykseen ja ottaa huomioon edellä mainittu luonnonlaki. Jokainen ammattilainen, joka tiedostaa ja toimii sitä noudattaen, on lähtenyt rakentamisessa oikealle tielle. Rakenteiden kosteuskäyttäytymisen ymmärtäminen on askel sisäilman laadun parantamiseksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti